Семейна ферма – Кисьови

“Алфа микс” / Непрекъснато сме критикувани, че пишем за чуждите говедовъди  и по-малко за нашите. Ако има повече ферми, като тази, на семейство Кисьови от с.Паничерево, до язовир Жребчево, ще пишем всеки ден за тях.

Всъщност семейството е направило това, което са направили милиони семейства в Европа. Разликата е тази, че тези на запад са правили фермите си за стотина години и повече, нашето семейство е успяло да я направи за по малко от 20 години.
Много пъти сме коментирали и искали да дадем определение на семейна ферма. Ами, то било много просто. Всеки от семейството да има задължения и да си ги изпълнява. При нашите „герои” всичко е така. Задължения, изпълнение и отговорност от всеки член на семейството.

Началото – всъщност Стоян и Красимира Кисьови стартират два пъти с кравите. Започват с една крава върната от кооператива през 1992 г и една закупена. За няколко години кравите стават десет. Точно по това време цената на кравето мляко се срива и се налага да продават периодично по една крава, за да изкарат по някои лев за насъщния. Имат лозе и рози, но от тях парите идват веднъж в годината. Децата са още малки и трябват финанси. Оставят най-добрата крава, да има за семейството мляко. Не след дълго цената му обаче отново започва да върви нагоре и кравите скоро стават шест.
Веднага идва следващият удар. Изведнъж мандрата спира да плаща. Тогава Стоян пуска обява – “Продавам пет крави и бонус един кон“, /конят е бил на баща му/, който като чува за тази обява му казва само едно изречение -„Ти случайно да си купувал кон”.
Тогава нещо силно обърква Стоян, и със съпругата си решават – правим отново  говедовъдна ферма и запазваме конят. За няколко години животните стават 40, започват да заплождат кравите, чрез методите на изкуственото осеменяване. Работят с добри бици. Резултатите не закъсняват. Сега стадото е типизирано – породата ясно е Холщайн. Животните ги гледат в помещения в двора на къщата. Нахранени добре, със загладен косъм, кравите почват да трошат постройките. Тогава семейството решава да направят голям, светъл и удобен за обслужване обор.

Оборът: Както му е реда, въпреки, че кандидатстват по програма, не ги “огрява” и трябва да инвестират всичко спечелено от другите две дейности, плюс кредит от банката за да изградят новият обор.
През 2017 г „режат” тържествено лентата и кравето стадо, предвождано от „основателя” на фермата, така да се каже, конят Орлин, влиза в новия си дом. Сега в този „санаториум” се отглеждат 48 бр крави, 15 юници и 25 подрастващи телета.
Защо санаториум.
Тук кравите си имат всичко – легла, поилки до всяка, осветление. Още не са им пуснали класическа музика, но сигурно и това ще се стане в скоро време. За чистота няма да говорим. Първоначалното впечатление е, че в обора не влизат крави. Доста се поизмъчихме, докато намерим някъде следи от торта, за да се уверим, че наистина има крави. В крайна сметка, като приближи часът за доене, те се върнаха и всяка си отиде на мястото.

Кой какво прави: както си му е реда по нашенски, най-трудните и отговорни задачи са за жената. Задълженията на Красимира са сутрин и вечер да дои кравите. На въпроса ми, имали мастити, тя отговори – от месеци не сме купували шприцове.

След доенето кравите излизат на близкото пасище, а тя се заема с почистването на инсталацията, хранене на телетата и накрая измиването на обора. Следва малка почивка, през която  си оправя къщата – нали истинските фермери живеят във фермата. Там, до обора са си спретнали малка хубава къщичка.  След кафето жената влиза в малката мандричка и заготвя поредната партида сирене.

Стоян Кисьов е навсякъде. На трактора, в обора, при администрацията. Неговите задачи са да осигурява фуража за животните и съответно да се приготви дажбата. Трябва да се отдели време за пасището, а също за лозята и розите.

Синът – Веселин, (ако имахме няколко хиляди такива момчета, щяхме да сме спокойни за говедовъдството ни), завършва Тракийският университет, специалност зооинжинер. Остава му един изпит от последната сесия и държавния изпит. На въпроса ни, че му е лесно, защото всичко е правил практически, Веселин отговаря:
– “Напротив. Изпотяват ме. Преподавателите, като разберат, че съм фермер и започват да ме разхождат по учебника и нагоре и надолу. Аз също съм им благодарен за това, защото разбирам, какво още трябва да уча”.

Момчето отговаря за доставката на фуража, складирането му, разбира се известно време е и на трактора. Сега все повече го викат в обора при кравите, когато има проблеми. Нали вече е почти завършил.

Дъщерята се включва по-рядко в процесите, защото все още следва, но когато е в къщи и тя има задачи. Понеже някой може да каже, как се справят с толкова много работа, допълваме. Екипа се допълва от един работник, който има задачата да извежда кравите до пасището или на разходка.

Борбата: не може без нея. Преди две години, по време на кризата с цената на млякото, семейството решава да си направят малка мандра, която да работи съгласно Наредба 26. (Ние имахме статия за тази наредба) –

Долу – горе и тяхната история, е като в статията. До определено време Стоян е следил разходите по документацията и изискванията. В един момент си казва, по-бързо да свърши това чудо. Каквото му кажат, това прави. Колкото му кажат, толкова плаща.

Мандрата: тя вече е готова, има съответните разрешителни, дори запазена марка с етикети.
Тук също не ги огрява никаква програма и си плащат всичко.
Благодарни са обаче на организацията “Биовселена”, която им оказва методична помощ. Следва едноседмично обучение на Красимира в подобни мандри. Рецептата я имат, оборудването също, но пак както му е реда по нашенски,  е доставено не точно това, което им трябва, и сега по принципа проба – грешка, слагат всичко в ред. Измъчва ги мисълта за реализацията. Първите партиди излизат отлични. Най-напред започват продажби в селото – в кутии, етикет и касова бележка. Производството не е кой знае колко голямо. По 40-50 кг сирене на ден. Налагат качество на продукта и постоянство. Също така, по-рядко произвеждат и ръчен кашкавал. “Клиентите сякаш идват сами” – казва Красимира.
Идват на фермата, дегустират, купуват и след известно време пак купуват. По време на нашия разговор се обадиха клиенти по телефона – даваха поръчка за сирене.
– “Елате да го получите на 13 август – за тази дата записваме днес” – беше им отговорено.

Стадото:както вече казахме, породата е Холщайн. За избора на бици са се доверили напълно на д-р Атанасов от Геномика. Досега всичко върви добре. Стадото вече е типизирано, телетата са като картинки и с много добър произход. Стадото също така е и под селекционен контрол.
Средната млечност е от 25 до 28 кг мляко дневно.
На въпроса, защо не се промени малко дажбата за да се стигне потенциалът на кравите от минимум 35 кг, Стоян ни отговори:
– “Много съм го мислил това, знам, че животните ще дадат повече мляко, ако вкараме в дажбата повече добавки, но ме е страх, че ще развалим качеството на сиренето. Затова, пак балансираме дажбата, но тя е за до 30 кг мляко. Основно се състой от силаж, люцерново сено, царевица и кюспе. Разбира се и много разходка“.

Реалностите, а не мечтите: -“Разбира се, че мечтаем, но сега сме в реалния свят – продължава Стоян. – Този обор вече се оказва малък. Имам много добро ново поколение юници, поръчките за сирене се увеличават, трябва да има и повече мляко, но за да стане това, ще трябва да удължа обора. Искам кравите да ти направя поне 90, за да може дневно да се доят поне 60 бр. Да гоним двата тона производство на ден. Тогава вече ставаме интересни и за мандрите. Ще може да се чува и нашия глас. В момента съм в прекрасни отношения с мандрата, която ми изкупува част от млякото. Но имам чувството, че засега гласът е един, нищо, че договора се подписва от две страни”.
На въпроса ни, ще има ли робот, Стоян отговори – “Наистина дадохте добра идея, не бях се замислил за това. Сега, като дойдат технолозите ще предвидим място и за него”.

Бъдещето: много пъти сме цитирали един японец, който казва – бъдещето е днес. Това важи в пълна сила и за фамилия Кисьови от с. Паничерево – днес е тяхното бъдеще.

Govedovad.com

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Браво , трудът се отплаща на упоритите и трудолюбиви хора .
    Продължавайте смело напред!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here