Юницата става крава на 22 месеца

4

Кога юницата става крава

получихме доста обаждания и мнения. Публикуваме едно от тях:

Петър Милков: – Няма кой да разреши този въпрос. Този който го решава не е виждал животно на живо, работи с компютър. Лекуващия лекар е тоя, който влиза във фермата и знае състоянието на животните ви, но той няма права. Преди имах местни крави, те са по къснозрели, от двадесет и четири месечна юница която още не е заплодена ми искаха 2 тона мляко. От няколко години осеменявам с бик ”Джерсей” /Монтерей и Лари/, юничките са скорозрели и на 20-22 месеца са вече с теленца. Сега пък не ги признават за крави. Няма управия в тая държава. Затова от ден на ден животновъдите остават все по-малко. 

Михаил Михайлов: Всъщност, това което си е съвсем закономерно и напълно съвпада с цитата на фермера. Чиновника хич не го е и еня, на колко месеца юницата ще стане крава, дали телето ще бъде записано в срок, дали ще има кръстосана проверка. Той си попълва чек листата и накрая прави предписание или глоба.

Защо влязохме в такава ситуация. Всичко си е съвсем в реда на нещата, което пък говори, че някой си е свършил работата.
В момента, ако посетите някой образователен курс в Европа или разгледате техните научни списания, ще се сблъскате със следното. Цялата мощна и скъпа, много скъпа машина на селекцията работи по няколко въпроса.

♦ На първо място това е дълголетието на животното и съответно повече време за млекоотделяне. За миналата година Govedovad.com публикува статия за увеличението на използването на кравите от породата Холщайн за Германия – от 35 на 36 месеца. Увеличават се дълголетните крави и „височината“ за производството на 100 000 кг мляко пожизнено, вече е увеличена на 150 000 кг, а има и открита нова кота от 200 000 кг.

♦ Другото което се случва е по-ранната възраст за заплождане. Това навремето се правеше с дъщерите на тестажните бици. За да се получат в по-кратки срокове резултатите от тестажа, дъщерите на проверяемите бици, се хранеха при специални условия със специални фуражи. Идеята беше по-ранно заплождане, по-ранно отелване и по-ранна информация за продуктивността и съответно определяне качествата на младите бици. Сега се стремим колкото си може да заплодим юницата в по-ранна възраст /все пак тя трябва да има съответната височина – 135 см и над 340 кг живо тегло/.
И друг път сме казвали, как от стадото юници, се отделят готовите за заплождане. Много лесно. Поставя се една тръба или кол на височина от 135 см и от долната му страна има свежа боя. Юниците се насочват да минат под тръбата и тези, които са по-високи от 135 см опират с гърба си боята, боядисват се до холката. След това се вадят от тази група на подрастващи и отиват в групата за заплождане. Вече доста наши фермери изпълняват исканията на специалистите и не е проблем да си заплодят юниците в по-ранна възраст.

Съгласно Наредбите и Софтуерите, при нас юницата става крава след като навърши 24 месеца, независимо от това дали е родила или не. Ако отелената юница е по-малка от 24 месеца, тя на практика не може да стане по документи майка. Това важи и за новороденото. Не може да му се запише номера, защото телето няма майка. Нормално е всичко да се отразява както си е и съответно животните да получава полагаемите се субсидии.

В случая е ясно, че има проблем и в тази връзка Националния съюз на говедовъдите в България е изготвил писмо за искане намаляване месеците на отелващите се юници.

Разбира се, и промяна на софтуера на системата на БАБХ и на другите институции, които наблюдават животновъдството.
Това просто трябва да стане, защото съгласно наредбата за идентификацията на ЕРД е необходимо фермера в двудневен срок – забележете – на хартиен носител, да извести своя практикуващ лекар. След това, трябва да се сложи марката и вкара в системата ВЕТИНС животното. До 20-я ден новороденото трябва да има и паспорт.
Как да стане това, като телето не може да бъде записано, защото няма майка по документи.
Има и още нещо.
Предстой маркирането на говедата от тази година с електронна марка или болус.

Колко ще бъдат месеците, на които юницата ще стане майка, ще каже Съвета по генетични ресурси, ИАСРЖ и Дирекцията по животновъдство към МЗХГ.  При първото решение за 24 месеца, ветеринарните представители оставиха решението да вземат селекционерите.
Така че, и тези служби ще получат писмо, за обсъждане промяната на месеците – за да стане крава от юница.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

4 КОМЕНТАРИ

  1. юницата неможе да стане майка ореди да наеърши 24 месеца,а циганите могат да стават майки на 12,13 години убиват животновъдството в БГ.

  2. Това е проблем само за Холщайн фермите.. и то само за тези които си отглеждат животните правилно… Но е проблем от както съществува системата.

  3. Првилно’ че тези които пишат изискванията’ не са виждали жива крава’ а още по-малко да са работили и ли отглеждали! А може би са пропуснали развъждане и животновъдство(като дисциплини и изпити в университета) Нещо да са чували за СТОПАНСКА зрелост. Масово се заплождат в полова зрелост! То да се нагледаш на такива абсурди в БГ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here