Какво правим при наличието на Дистоция

Дистоция – всички онези условия, които пречат на плода да се развива естествено до неговата раждане. Дистоцията може да бъде с майчин произход или от родилен произход.
В крайна сметка всички те имат общ знаменател:
-невъзможността за развитие на нормален плод, което прави акушерската намеса от съществено значение, за да може да помогне за раждането.
В някои случаи дистоцията се разрешава чрез процедури, известни като акушерска апаратура или или с помощта на форцепс.
Когато това не е възможно поради клиничната ситуация, трябва да се избере цезарово сечение.


Трудните и травмиращите раждания не са желани, но са съвсем нормално явление във всяка една кравеферма. Особено тези в млечното направление. Това, че телетата оцеляват след травмиращо раждане, не означава, че са увредени. Няколко допълнителни мерки за грижа на телета с дистоция, могат да им помогнат да ги върнат наравно с техните събратя.

Когато телетата се родят след трудно раждане, проблемите им може би едва започват. В проучване, проведено в Държавния университет в Колорадо, телетата, които се нуждаят от помощ при раждането, имат значително по-висока честота на диария, респираторни заболявания и смъртност през първите 120 дни от живота.

Същото проучване показа, че телетата, родени от дистоцично отелване, са 3 до 24 пъти по-склонни да умрат при раждането, 1,5 пъти по-вероятно да се разболеят преди отбиването.

Какво се препоръчва при такива случаи.

Насърчавайте дишането – телетата, които не правят активни дихателни движения в рамките на 30 секунди след раждането, се нуждаят от незабавна помощ. Поставете животното на гръдната кост, изчистете слузта от ноздрите и избодете ноздрите с парче чиста слама, за да стимулирате хриптящия рефлекс и да вкарате въздух в белите дробове.

 Насърчаване на кръвообращението – енергичното триене на главата и тялото с чиста кърпа ще помогне за стимулиране на притока на кръв и пренасяне на кислород до мозъка.
Повишаване на телесната температура – Телетата, които са имали трудно раждане, могат да имат нисък мускулен тонус и следователно са по-малко способни да регулират телесната си топлина. Особено при студен климат изложете тези телета на инфрачервен нагревател или ги поставете в гореща вана, за да подобрите ректалната им температура, нивото на кислород в кръвта и дихателната честота.

 Следете нараняванията – Телетата, родени с механична помощ, могат да имат натъртвания или фрактури на краката, ребрата и гръбначния стълб, както и наранявания на гръбначния мозък. Тези лезии може да не са очевидни веднага, затова внимателно наблюдавайте телета, родени от дистоция през първите няколко дни от живота. Ако е подходящо, осигурете управление на болката и други поддържащи терапии.

Разпределете коластрата – Както при всички телета, първата доза коластра е критична. Телетата, които са били затворени в родилния канал в продължение на няколко часа, могат да имат подуване на главата и / или езика, така че е вероятно първият фураж – и евентуално няколко следващи – да се наложи да се доставят чрез хранопровода..

Времето за първата доза коластра е все още въпрос на някои дебати. Първата коластра трябва да се даде на новороденото в рамките на един час след раждането, друга мисловна школа обаче поддържа закъснение от няколко часа

В последните бюлетини, на Асоциацията на млечните телета, техния ветеринарен лекар защитава тезата за изчакване. Това се прави с цел телетата, родени от дистоция, да имат повече време да оксидират кръвта си. Много от проблемите, пред които са изправени телетата с дистоция, се дължат на хипоксия или липса на кислород. „По време на нормално раждане телето излиза от матката с около 80% насищане с кислород в кръвта и прогресира много бързо до 98-100%, когато започне да диша.

 Телетата, родени от дистокично отелване, обикновено изискват повече време, за да оксидират напълно кръвта. В резултат на това те могат да бъдат по-малко способни да абсорбират антителата от коластрата. От казаното може да се направи заключение, че усвояването на коластрата може да се подобри чрез леко забавяне на даването на коластра, което позволява на телето дистоция да има повече време за пълно оксигениране.

Следователно, един от компонентите на протокол за управление на телета, родени от дистоцично отелване, който трябва да бъде установен със стадния ветеринарен лекар, може да се прилага коластра в края на препоръчания 4-часов прозорец след раждането.

Част от статията TLC- Съвети за телета от дистоция- Морийн Хансън.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here